• Producent: Olvita
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy

Olej z migdałów jest koloru jasno żółtego. Migdał posiada: 65-70% kwasu oleinowego, 24-26 kwasu linolowego, 3-5% kwasu palmitynowego, 20% białka oraz potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz witaminy E,PP i z grupy B.

Olej z migdałów używa się najczęściej do produkcji marcepanu. Na dodatek znajduje wykorzystanie jako dodatek do różnych potraw, a w szczególności do mięsa drobiowego, ryb. Wspaniale komponuje się z sałatkami, a także deserami.

Olej ze słodkich migdałów nie gromadzi cyjanowodoru i może być używany w kosmetyce. Ma postać jasnożółtej cieczy o łagodnym, słodkawym smaku i zapachu.

wykorzystywany głównie w branży kosmetycznej do produkcji perfum, mydeł, kremów, w olejkach do masażu, preparatach pielęgnacyjnych do włosów. Olej migdałowy z łatwością się zmydla. Wykorzystany w tworzeniu mydła kreuje błogą, lekką pianę.

Podobne oferty

Popularne produkty Oleje, oliwy i octy