Vitaquell: olej kokosowy BIO - 200 g. Najniższe ceny, najlepsze promocje w sklepach, opinie. Oceń produkt:

od 17,05 PLN

oszczędzasz do 8%

  • Producent: Vitaquell
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Rodzaj: olej kokosowy
  • Pojemność: 0.23 l

Skład:
olej kokosowy z pierwszego tłoczenia*.

* komponenty pochodzące z upraw ekologicznych, objęte atestem kontroli DE-013.

Wartość energetyczna: 900 kcal
tłuszcze: 100
w tym nasycone: 95

Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic W tym dziwnego, gdyż jej owoce - kokosy, zawierają dużo równocześnie odżywczych, jak i leczniczych części. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa przez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten znamionuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i aromatem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec. Olej ten nieznaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest szczególnie niewiele wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie. Olej kokosowy W swoim składzie posiada około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Aczkolwiek są to stanowczo rozmaite kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w dużych ilościach, przyczyniają się do wielu chorób. Cechą różniącą je i decydującą o sposobie wykorzystania ich poprzez organizm po spożyciu jest: długość łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone kwasy tłuszczowe posiadają długie łańcuchy, co w efekcie przyczynia się do powstawania chorób. Natomiast olej kokosowy ma średniej długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energie. Tym samym zasadniczo ogranicza się ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Olej kokosowy w swym składzie zawiera około 50% kwasu laurynowego. Kwas ten zasadniczo przyczynia się do poprawy wytrzymałości organizmu. Wyszukamy go np. W mleku matki. Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym tegoż oleju z powodzeniem znajduje on lecznicze użycie w przypadku: stanów zapalnych skóry, egzemie, wypryskach i trądziku i przeziębieniach i gorączce (olej ten znamionuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze) oraz w: chorobach układu pokarmowego, zaburzeniach niepodatności, nadwadze. Pro?laktycznie w nowotvvorach. Cechą istotnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowa tego kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch. Tłuszcz jest zamieniany na energie, a nie w części na złogi i zapasy, jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych) spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów. Wspomniany olej znajduje na dodatek użycie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elestyczna skóra i lśniące zdrowe włosy. Użytkowany systematycznie spowalnia cykl starzenia się skóry. Użycie spożywcze: Nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania zróżnicowanych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.

Czy wiesz iż możesz tłoczyć olej samemu w domowych warunkach??


sprawdź jakie to proste!!

Prasy do tłoczenia oleju na zimno.

Podobne oferty

Popularne produkty Oleje, oliwy i octy